
2018 RULE CHANGE REQUEST 

BACKWARD PASS or FUMBLE at REST - (Rule 7-2-5)  

 

RULE 7-2-5, Page FR-75                            RULE 8-2-1-c, Page FR-80 

A.R. 8-2-1-X:  Page FI-53  

 

Rule 7-2-5:   Change   “the dead ball spot” with “the spot of the fumble or backward pass”. 

Rule 7-2-5:  (after change):  When a backward pass or fumble comes to rest inbounds and 

no player attempts to secure it, the ball becomes dead and belongs to the passing or 

fumbling team at the spot of the fumble or backward pass. 

Rule 8-2-1-c:  Delete “or awarded”. 

Rule 8-2-1-c:  (after change):  A fumble or backward pass is recovered, caught or 

intercepted in the opponent’s end zone.  (Exceptions: …) 

A.R. 8-2-1-X:  (Change):  RULING:  The ball belongs to the team last in possession at the 

spot where possession was lost. 

 

INTENT: 

[1]   A ball carrier should be required for a touchdown except for an awarded touchdown 

per 9-2-3-Penalty. 

[2]   Change makes rule consistent with the replay ruling. 

    

SOURCE:   Rom Gilbert [8-23-17] ……. (rc18-725)  

 


